Kiinteistöveron korotus 2017

Lahden kaupunki on korottamassa kiinteistöveroa 2017 todella paljon kerralla. Kaupungin johtajan esittelemässä budjettiarviossa kiinteistöveron korotuksella paikattaisiin taloutta 5 miljoonalla eurolla. Tätä vastustavat monet poliitikot mutta miten tähän on tultu? Kukaan näistä ei ole vastustanut Lahden tarpeettomia investointeja, jonka takia ollaan nyt nostamassa kiinteistöveroa, supistamassa entisestään koulujen opetuksesta (erityisopetus ajetaan kokonaan alas?) Tässä alla yhden lehden pääkirjoitus aiheesta, mutta kuka saisi stopin tälle järjettömyydelle? Lahden omakotiliitto oli näkyvästi vastustamassa 2015 suunniteltua vastaavan suuruista korotusta vuodelle 2016, silloin korotus jäi maltillisemmaksi mutta tuulimyllyt ovat vastassa…

Pääkirjoitus 28.10.2016

PT

Veronkorotus vai lisälaina?

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta ehdotti talousarviossaan kiinteistöveron nostoa ensi vuodelle, jolla paikkailtaisiin kaupungin velkaista ja miinuspuolelle kääntynyttä taloutta viidellä miljoonalla eurolla. Tällä viikolla kokoomus ja perussuomalaiset ilmoittivat, ettei kiinteistöveron nostaminen käy heille. Kokoomus ilmoitti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedtin suulla, että mielummin kokoomus ottaisi tuon viisi miljoonaa euroa lisälainaa.

”Veronkorotus leikkaa suoraan etenkin pienituloisten ihmisten ostovoimaa. Mielestämme se ei ole reilua politiikkaa.” selitti Rostedt kokoomuksen kantaa kiinteistöveron nostoon perussuomalaisten nyökytellessä hyväksyvästi vieressä. Näin siis hallitusvastuussa olevat puolueet linjasivat asian Lahdessa. Hieman hämmentävää, kun ajatellaan, että Sipilän hallitus, jossa kokoomus ja perussuomalaisetkin istuvat, on nimenomaan nostanut kiinteistöveron rajoja tarjoamalla näin kunnille työkalut veron korotukseen. Oppositiossa istuvat demarit sen sijaan hyväksyisivät kiinteistöveron korotuksen, mutta ovat valmiita neuvottelemaan muistakin vaihtoehdoista.

Tämä ristiriitahan juontaa juurensa siitä tosiseikasta, että kunnallisvaalit väijyvät puolen vuoden päässä ja kampanjointi ainakin Lahdessa on näköjään jo aloitettu. Jollain tapaa olen mieltänyt että perussuomalaiset ovat profiloituneet vuosien varrella pienen ihmisen puolestapuhujiksi ja pitäneet kovaakin meteliä siitä, ettei pienituloisia saa enää rokottaa, mutta uutta on se, että myös kokoomus on nyt niin huolissaan pienituloisten toimeentulosta, että ovat valmiita ottamaan jopa lisää lainaa. Siis lisää lainaa, vaikka maamme hallitus on linjannut selkeästi, että lainanoton pitää ennenpitkää loppua. Lisäksi Rostedtin mainitsema ”reilu politiikka” ei ihan aina ole tullut ensimmäisenä mieleen kokoomuksesta. Varsinkin jos katsotaan puolueen viimevuosina hallituksessa harjoittamaa politiikkaa tavallisen kaduntallaajan silmin.

Veron nostaminen on aina meille suomalaisille iso mörkö. Mitä sitten kiinteistöveron nosto tarkoittaisi ihan käytännössä toteutuessaan? Kerrostaloasunnon omistajalla vaikutus olisi noin 45 euroa vuodessa eli melkeinpä neljä euroa kuukaudessa. Omakotitalon omistajalle nousua tulee sitten hieman enemmän. Keskimäärin karkean arvion mukaan veron nosto vaikuttaisi noin 120 -140 euroa vuodessa eli kympin kuussa. Jos haluttaisiin olla oikein tasapuolisia, niin kunnan veroäyrin nosto 0,25%:lla olisi kaikille ehkä se kaikkein tasapuolisin ratkaisu. Kaikkihan me yhdessä käytämme kaupungin palveluja, joten kenties yhdessä voisimme maksaa hieman enemmän veroja siitä, että palvelut joita haluamme ja tarvitsemme, voitaisiin säilyttää sellaisina kuin ne tänä päivänä ovat.

Toinen vaihtoehto voisi olla se, että ensi kevään kunnallisvaaleissa vaihdamme päättäjät sellaisiin, joilla olisi enemmän ammattitaitoa talousasioissa kuin nykyisillä sekä erilaiset arvot siitä, pitääkö kaupungin rahat käyttää jatkuvaan rakentamiseen ja pullisteluun. Olisiko joskus hyvä satsata varoja myös kaupungin asukkaiden hyvinvointiin ja palveluihin?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Etelä-Lahden tulevaisuus-ilta

Etelä-Lahden tulevaisuus-ilta:
Miltä näyttää Etelä-Lahti 2020-luvulla?

Etelä-Lahden Sosiaalidemokraatit Ry ja Omalähiö-lehti järjestävät ensi viikon torstaina keskustelu- ja yleisötilaisuuden Salinkallion koululla, jossa puidaan Etelä-Lahden tulevaisuutta. Paikalle toivotaan mahdollisimman paljon aktiivisia ja tiedonjanoisia etelälahtelaisia, jotka ovat kiiinnostuneita siitä, miltä heidän asuinalueensa tulee näyttämään lähitulevaisuudessa. Keskustelun kolmeksi pääteemaksi ovat valikoitunet Eteläinen kehätie VT12, Salinkallion koulun tulevaisuus sekä Launeen uimahallin kohtalo.

Kehätie herättää huolta asukkaiden keskuudessa. Tien linjaus on päätetty Launeelle ja siihen ei enää voi vaikuttaa, mutta mihin vielä voidaan vaikuttaa? Miten tiesuunnitelmassa on otettu huomioon mm. melu- ja pohjavesisuojaukset? Miten tunnelit rakennetaan? Kuka valvoo rakentamista? Missä tieprojekti tällä hetkellä etenne? Näihin, sekä varmasti moniin muihinkin kehätiehen liittyviin kysymyksiin ovat vastaamassa Lahden kaupungin liikennepäällikkö Jukka Lindfors ja Liikenneviraston projektipäällikkö Janne Wikström.

Kun Launeen monitoimitalo valmistuu vuonna 2020, jää Salinkallion koulurakennus tyhjäksi. Mitä rakennukselle/tontille tapahtuu? Mitä uusiokäyttöä rakennukselle voitaisiin keksiä vai onko rakennus korjauskelvoton ja puretaan? Salinkallion tulevaisuudesta ovat kertomassa palvelujohtaja Jaana Suvisilta ja Lahden Tilakeskuksen Mauri Koistinen

Launeelle on suunniteltu uimahallia 50 metrin altaineen jo 70-luvulta lähtien. Miksei uimahalli ole jo valmis? Ovatko Teivaan kylpylä-hotelli ja Launeen Uimahalli toisensa pois sulkevia vaihtoehtoja? Mikä on uuden uimahallin hinta? Uuden uimahallin tämänhetkisestä tilanteesta on kertomassa Tilakeskuksen Mauri Koistinen.

Puhetta tilaisuudessa johtavat kansanedustaja Ville Skinnari ja päätoimittaja Petri Salomaa.

Keskustelu- ja yleisötilaisuus
torstaina 3.11. klo 17-19
Paikka: Salinkallion koulun ruokala
Kahvitarjoilu klo 16.30 – 17.00

Lahden omakotiliiton vuosikokous

Lahden omakotiliiton vuosikokous 2016 pidettiin Kariston Nesteen kabinetissa 5.4 klo 18.00. Kokousta alusti Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt ajankohtaisilla asioilla. Keskustelua riitti paljon ja samaan aikaan odotettiin ja jännitettiin päätöstä, antaako valtio tukea Lahden kehätien rakentamiseen. Päätös ei kokouksen aikana ehtinyt tulla mutta lopputuloksen kaikki nyt jo tietävät. Työtä ja vetovoimaa on siis odotettavissa Lahteen!

Vuosikokous valitsi Lahden omakotiliitto ry:n puheenjohtajaksi jatkamaan Tuula Nevala Kolava-Kujala-Karisto omakotiyhdistyksestä, varapuheenjohtajaksi Raili Salmi Metsäpellon omakotiyhdistyksestä ja sihteeriksi Jani Oravala Nikkilän asukas- ja omakotiyhdistyksestä. 20160405_190840

Valtuuston kokoukset vuonna 2016

Kaupunginvaltuusto kokoontuu yleensä kerran kuukaudessa. Kokouspäivät vuonna 2016 ovat seuraavat:
 Kevätkausi: 18.1., 7.3., 11.4. (strategia), 16.5. (tilinpäätös) ja 13.6.2016
Syyskausi: 5.9., 10.10., 14.11. (veroprosentti) ja 28.11.2016 (talousarvio- ja taloussunnitelma)
Kokoukset alkavat kello 18.00, paitsi talousarvio- ja taloussuunnitelmakokous (syyskaudella) kello 9.00. Vuonna 2016 kokoukset pidetään Sibeliustalolla Puusepän Salissa, Ankkurikatu 7.

Valtuuston kokoukset ovat kaikille avoimia tilaisuuksia. Valtuuston kokouksia voi seurata myös suorana lähetyksenä kaupungin verkkosivujen kautta. Valtuuston asialistoihin ja pöytäkirjoihin voi tutustua verkossa.

Lahden omakotiliitto ry seuraa ja ottaa kantaa mm kiinteistöveroprosentin nostoon liittyviä päätöksiä. Ota yhteyttä meihin muissakin sinua askarruttavissa asioissa.

 

Keskusta-alueen kaavailta

Keskustan kaavailta 28.10.2015 kello 17.30

Felmannia, Kirkkokatu 27

Voit esittää kysymyksiä jo etukäteen Twitterissä.

#lahtikaavoitus

Tule tutustumaan Lahden keskustan asemakaavoitukseen. Tilaisuudessa esitellään ajankohtaisia, eri vaiheissa olevia keskustan asemakaavan muutoksia.

Tervetuloa keskustelemaan lähialueen toimijat, asukkaat ja kaikki keskustan asemakaavoituksesta kiinnostuneet!

Esiteltävät asemakaavat ja asemakaavan muutokset:

• Askon alue

• Matkakeskuksen länsiosa

• Loviisankatu 2-4, poliisitalo

• Rauhankatu 2

• Möysän vanha paloasema

• Rautatienkatu 18, Oskarin piha

• Alatori ja Vapaudenkatu

• Teivaan hotelli

• Kyösti Kallion katu 3 (Ranta-Kartano)

• Ristinkirkko ja Yhteiskoulu

Järjestäjä: Lahden kaupunki, maankäyttö

www.lahti.fi/kaavoitus

Lahden tekninen ja ympäristötoimiala

@LahtiTeky

 

Kolme luentoa tarjolla!

Lahden seudun ympäristöpalvelut

Kuluttajien energianeuvonta Päijät-Hämeessä 2015

16.9.2015 Lahden kaupunki

Tekninen ja ympäristötoimiala

Lahden seudun ympäristöpalvelut

Päijäthämäläisillä taloyhtiöillä ja yhdistyksillä mahdollisuus maksuttomaan energiatehokkuusluentoon

Kuluttajien energianeuvonta Päijät-Hämeessä -hankkeen tavoitteena on tarjota

kuluttajille suunnattua energianeuvontaa hankkeen toiminta-alueella Lahdessa,

Nastolassa, Hollolassa, Orimattilassa, Hämeenkoskella, Kärkölässä ja Padasjoella.

Energianeuvonnan painopiste on kotitalouksien järkevässä energiankäytössä ja asumisen

energiatehokkuuden lisäämisessä sekä ympäristön kannalta järkevien

lämmitysratkaisujen suosimisessa. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat kuntien lisäksi

Lahti Energia ja Kymenlaakson Sähkö sekä Lahden ammattikorkeakoulu.

Kuluttajien energianeuvonta Päijät-Hämeessä -hanke tarjoaa alueella toimiville

yhdistyksille ja taloyhtiöille maksuttomia energiavinkkiluentoja, joiden aiheena ovat kodin

energiankäyttö ja energiatehokkuus. Noin vajaan tunnin mittainen luento on luonteeltaan

tietoiskumainen katsaus, jonka aikana käydään luentomateriaalin avulla läpi kotien

energiankäytön kohteet vedenkulutuksesta kodinkoneiden hankintaan ja käyttöön.

Tavoitteena on tarjota tietoa kodin energiankäytöstä sekä omien valintojen ja

käyttötottumuksien vaikutuksista. Tietoiset päätökset ja niiden pohjalta tehtävät valinnat

auttavat kuluttajaa nipistämään turhat rönsyt pois kotitalouden energiankulutuksesta,

mikä vähentää myös ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta.

Luento sopii hyvin esimerkiksi vuosikokousten tai vastaavien yhteyteen.

Energiatehokkuusluento toteutetaan tilaajan järjestämässä kokoontumistilassa, tai

vaihtoehtoisesti tilaa voi kysyä energianeuvojalta, jolloin tilaisuus järjestetään Lahden

keskustassa. Luennon tilaaja huolehtii kokoontumispaikan varaamisesta ja laitteistosta

sekä tapahtuman tiedottamisesta jäsenistölleen.

Tarjoamme hankkeen toiminta-alueen yhdistyksille ja taloyhtiöille mahdollisuuden varata

luennon marraskuun 2015 loppuun asti. Pyydämme kiinnostuneita ottamaan yhteyttä

energianeuvojaan ja sopimaan luennon ajankohdasta tarkemmin. Kysy myös ilta-aikoja ja

viikonloppuja!

Essi Krans

Energianeuvoja

Kuluttajien energianeuvonta Päijät-Hämeessä -hanke

Lahden seudun ympäristöpalvelut

044 7161131

essi.krans@lahti.fi

 

Lahden seudun ympäristöpalvelut

Kuluttajien energianeuvonta Päijät-Hämeessä 2015

16.9.2015

Lahden kaupunki

Tekninen ja ympäristötoimiala

Lahden seudun ympäristöpalvelut

Maalämmön rajoitukset ja mahdollisuudet lämmitysmuotona –

Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa!

Onko lämmitysjärjestelmän vaihtaminen tai valinta uuteen kohteeseen ajankohtainen?

Kuluttajien energianeuvonta Päijät-Hämeessä –hanke järjestää Lahdessa

maalämpötilaisuuden maanantaina 5.10.2015. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille

kiinnostuneille. Ilmoittautumisessa etusijalla ovat hankkeen yhteistyökuntien (Lahti,

Hollola, Nastola, Kärkölä, Hämeenkoski, Padasjoki) asukkaat.

Tilaisuus alkaa asiantuntija Jari Lahtosen (Lahden Lämpöpumput Oy) osuudella

maalämmön mahdollisuuksista lämmitysmuotona ja jatkuu Lahden seudun

ympäristöpalveluiden vesiensuojelusuunnittelija Riikka Mäyränpään osuudella

maalämmön rajoituksista ja lupa-asioista. Aloitamme klo 17.30 ja päätämme illan klo 19.30

mennessä.

Tilaisuus on osallistujille maksuton. Kahvitarjoilu. Ilmoittautumiset hankkeen

energianeuvojalle viimeistään torstaihin 1.10. klo 16.00 mennessä joko puhelimitse 044

7161131 tai sähköpostilla essi.krans@lahti.fi. Tilaisuuteen mahtuu 30 ensimmäiseksi

ilmoittautunutta. Tervetuloa!

Tilaisuuden tiedot

ma 5.10.2015 Lahden teknisen ja ympäristötoimen kokoustila Vesku

klo 17.30-19.30 Vesijärvenkatu 11 C, 15140 Lahti

Lisätiedot ja ilmoittautumiset:

Essi Krans, energianeuvoja

Kuluttajien energianeuvonta Päijät-Hämeessä –hanke

Lahden seudun ympäristöpalvelut

044 7161131, essi.krans@lahti.fi

 

Lahden seudun ympäristöpalvelut

Kuluttajien energianeuvonta Päijät-Hämeessä 2015

15.9.2015

Lahden kaupunki

Tekninen ja ympäristötoimiala

Lahden seudun ympäristöpalvelut

Ilmalämpöpumppu kaipaa säännöllistä huoltoa –

Opi tekemään huoltotoimenpiteet itse!

Kuluttajien energianeuvonta Päijät-Hämeessä –hanke järjestää torstaina 8.10. Hollolassa

koulutustilaisuuden ilmalämpöpumpun huollosta. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille

päijäthämäläisille.

Omatoimisesta huollosta kiinnostunut ilmalämpöpumpun omistaja tai laitteen hankkimista

harkitseva, tule kuuntelemaan ja oppimaan, miten saat parhaimman hyödyn irti

lisälämmityslaitteestasi! Asiantuntija Jari Lahtonen Lahden Lämpöpumput Oy:stä opastaa

käytännönläheisesti mallipumppua apuna käyttäen, miten huolto onnistuu kotioloissa.

Ilmoittautumiset viimeistään tiistaina 6.10. klo 12 mennessä joko puhelimitse 044 7161131

tai sähköpostilla essi.krans@lahti.fi. Koulutustilaisuuteen mahtuu 30 ensimmäiseksi

ilmoittautunutta. Kahvitarjoilu. Tervetuloa kysymään ja keskustelemaan

ilmalämpöpumpuista!

Tilaisuuden tiedot

to 8.10.2015 Hollolan kunnanviraston kokoustila Kastari

klo 18.30-20.00 Virastotie 3, 15870 Hollola

Lisätiedot ja ilmoittautumiset:

Essi Krans, energianeuvoja

Kuluttajien energianeuvonta Päijät-Hämeessä –hanke

Lahden seudun ympäristöpalvelut

044 7161131, essi.krans@lahti.fi

Kartoituskysely

Lahden omakotiliitto ry kartoittaa jäsenyhdistyksien alueen toimintaa. Haluamme olla mukana kehittämässä ja auttamassa omakotiasujien arkea. Ota rohkeasti yhteyttä omaan omakotiyhdistyksen hallitukseen tai aluekummiin.  Voit olla yhteydessä myös pj@lahdenomakotiliitto.fi joka on Lahden omakotiyhdistyksen sähköpostiosoite.